Aanmelding
Criteria voor toelating in klas 1:
Onze doelgroep zijn leerlingen met een positief advies van de basisschool en ondersteund door een cito-score.
Bij ons leren wij ook leerlingen te leren van en met elkaar en zelfstandig te werken en actief in de les te zijn.
Het Vespucci College plaatst leerlingen op basis van advies én uitslag van de (cito-)test. In het algemeen gelden hiervoor de volgende criteria als uitgangspunten:
Basisscholen met een cito-advies:
- Advies vmbo-tl of vmbo-tl/havo
- Testuitslag: cito-score van 530 tot 540
- Bovendien: vanaf groep 3 hooguit éénmaal gedoubleerd.
Overige basisscholen
Leerlingen van lokale scholen krijgen een advies van de basisschool waarin de uitslag van het gecoördineerde proefwerk verwerkt is. Er zijn twee mogelijkheden:
a. een leerling krijgt het advies “havo”
b. een leerling krijgt het advies “vsbo”
Dit advies is voor de lokale scholen bindend. Ook het Vespucci College gaat uit van het advies van de basisschool.
Er volgt altijd een gesprek met een van de leden van de aannamecommissie
1. indien aan één van de uitgangspunten niet wordt voldaan;
2. in het geval van een advies vmbo-tl/havo;
3. in het geval van een advies vmbo-tl/vmbo-kb;
4. in het geval van een advies vmbo-basis of LWOO.
In de onderbouw is de lessentabel voor havo, vwo en vmbo-tl vrijwel identiek.
Aan het eind van het eerste leerjaar dienen leerlingen een keuze te maken voor het tweede leerjaar tussen Duits en Spaans. Daarbij worden de leerlingen en de ouders geïnformeerd over de consequenties van de keuze: voor leerlingen die in de loop van hun opleiding een overstap zullen maken naar een Nederlandse school, ligt de keuze voor Duits vaak meer voor de hand dan voor Spaans, omdat veel Nederlandse scholen (nog) geen Spaans aanbieden. Leerlingen die tot en met hun eindexamen op het Vespucci College denken te blijven, hoeven met die omstandigheid natuurlijk geen rekening te houden.
Vanaf de tweede klas vmbo-tl/havo/vwo is Spaans een keuzevak. De plek van Spaans in onze lessentabel is een van de manieren waarop we willen uitdrukken dat de school zich verbonden wil weten met de Caribische cultuur.
Leerwegen: vmbo-tl (leerjaar 3 en 4)
Het bij het vmbo passende eindexamen is verspreid over de laatste twee jaar van deze opleiding.
Aan het einde van leerjaar drie kiest iedere leerling vmbo-tl voor een sector: landbouw, techniek, economie of zorg & welzijn. Het programma kent een gemeenschappelijk deel (verplicht voor alle leerlingen), een sectordeel (verplichte vakken voor de leerlingen die de betreffende sector hebben gekozen) en een vrij deel. We hanteren als uitgangspunt voor vmbo-tl dat iedere leerling in klas 4 niet twee, maar drie vakken in het vrije deel kiest. Dit uitgangspunt draagt bij aan de algemene vorming van de leerling, het vergroot zijn of haar mogelijkheden voor het geval er na vmbo-4 een overstap naar havo-4 wordt overwogen, en het biedt mogelijk een uitweg als er bij het eindexamen net een onvoldoende te veel is behaald – die onvoldoende kan soms worden vervangen door dat extra vak, waarna de betrokken leerling wel geslaagd is.